NGURIPI URIP by Ribut Achwandi

oleh
banner 340x110 banner 340x150

Suatu pagi, Kang Kadir mendatangi seorang mandor proyek pembangunan jalan yang membuka jalur penghubung baru antara desa di pegunungan dengan kota. Kepada mandor itu ia bertanya, “Kang, sampeyan wis njaluk izin karo lemah kene durung?”

“Njaluk ijin piye maksude sampeyan?” tanya sang mandor itu kebingungan.

banner 740x140

“Ya njaluk ijin nek lemah ning kene iki arep dibangun dalan, Kang. Wis sampeyan?”

Mendengar pertanyaan itu sang mandor tertawa ngakak. Lantas berkelakar, “Sampeyan kuwi aneh. Lemah kok dijaluki ijin. Dijak omong. Apa ya mudeng, Kang? Apa ya bisa nyaut? Ah, sampeyan iseh waras kan, Kang?”

Kang Kadir cuma mesam-mesem saja. Dia tak menggubris cemooh yang diberikan sang mandor itu kepadanya. Ia lantas kembali mengajukan pertanyaan kepada sang mandor, “Nganu Kang, sampeyan wis njaluk ijin karo kabeh wit-witan sing urip ning kene durung, Kang? Karo kewan-kewan sing ana ning kene apa ya sampeyan wis njaluk ijin? Terus watu-watu sing sampeyan tata kuwi, wis dijaluki ijine durung yen arep digawa mrene? Pasire juga, apa wis dijaluki ijine? Pokoke kabeh kuwi wis mbok jaluki ijin durung, Kang?”

“Kang… Kang, mbok sampeyan kuwi mikir sing waras. Sing jenenge wit-witan, kewan, watu, pasir, lan kabeh kuwi ora bisa diajak omong. Ora bisa diajak mikir, lha kok karep dijaluki ijin. Ah, sampeyan kuwi jan ora masuk akal babarblas, Kang. Wis ah, aja nganggu sampeyan. Aku iseh akeh gawean!” tukas sang mandor itu sambil mengusir Kang Kadir.

Cerita itu dikisahkan Kang Kadir kepadaku beberapa hari setelah di daerah yang dibangun jalan itu kena longsor. Lantas, ia katakan padaku, “Kabeh sing jenenge makhluk ciptaane Gusti Pengeran kuwi sejatine urip. Lemah contone, yen lemah kuwi barang mati, kira-kira apa ya bisa nuwuhake wit-witan? Apa bisa lemah kuwi kanggo panggonan uripe kewan-kewan sing kependem yen lemah kuwi mati? Jajal pikiren, Drun?!”

Aku hanya manggut-manggut. Tapi tetap saja aku tak mengerti. Wah, pikirku, antena pikiran Kang Kadir terlalu tinggi. Sulit bagi pikiranku mencapainya. Dan kalau memang anggapan Kang Kadir itu benar, bahwa makhluk-makhluk itu perlu diajak omong, maka, sebenarnya yang sulit diajak omong itu bukanlah mereka; tanah, pohon, batu, pasir, air, dan sebagainya, melainkan manusialah yang kerap sulit diajak bicara.

#ndleming
#BaladaKadir

banner 340x140 banner 350x140